Συκιά - Ενωμένη Δυνατή Σιθωνία
453
page-template-default,page,page-id-453,page-child,parent-pageid-442,bridge-core-1.0.1,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Συκιά

Η Συκιά, στην άκρη σχεδόν της χερσονήσου της Σιθωνίας, ως ένα από τα παλιότερα και μακροβιότερα χωριά της Χαλκιδικής έχει να επιδείξει πολλά μνημεία και ιστορικούς χώρους που μαρτυρούν την μεγάλη της ιστορία και πορεία από τους προϊστορικούς χρόνους έως τις σημερινές μέρες. Η Τορώνη, η οποία κατά την μυθολογία ήταν σύζυγος του Πρωτέα, γιου του Ποσειδώνα., αποικίστηκε από τους Χαλκιδείς στα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ. και σύντομα κατέστη μια από τις σημαντικότερες πόλεις όχι μόνο στη Σιθωνία αλλά και σε ολόκληρη τη Χαλκιδική.

Η Συκιά που μαζί με τον οικισμό της Τορώνης έχει σήμερα 2.553 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) ήταν έδρα του πρώην Δήμου Τορώνης και αποτελεί σήμερα Δημοτικό Διαμέρισμα του διευρυμένου Δήμου Σιθωνίας. Είναι το νοτιότερο και πιο απομονωμένο χωριό της Σιθωνίας, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη. Ασχολίες των κατοίκων είναι η αλιεία, η γεωργία, η μελισσοκομία και ο τουρισμός. Το χωριό κατάφερε μέχρι σήμερα να διατηρήσει αρκετά καλά την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του καθώς και τα ήθη και έθιμά του.
Από τα αξιοθέατα του χωριού ο βορεινός λόφος της, λίγο μετά την κεντρική πλατεία, στο κέντρο του παλαιού οικισμού, όπου δεσπόζει ο επιβλητικός πέτρινος ναός του Αγίου Αθανασίου, συνδεδεμένος με πολλά ιστορικά γεγονότα και το παλιό Δημοτικό Σχολείο.

Ξεχωριστές για την ιδιαίτερη ομορφιά τους είναι και οι παραλίες της Συκιάς και της Τορώνης, όπως είναι αυτές του Αι-Γιάννη, στο ‘’Λιναράκι’’, στο ‘’Πηγαδάκι’’, στην ‘’Κληματαριά’’, στο ‘’Κριαρίτσι’’ και στο ‘’Καλαμίτσι’’ όπως κι αυτή της ‘’Τριστινίκας’ ’κοντά στην Τορώνη.

Άλλα αξιοθέατα στην περιοχή της Συκιάς είναι το προϊστορικό κάστρο, στο ύψωμα ‘’Κούκος’’ που βρίσκεται στα δυτικά της Συκιάς όπου υπήρχε εκεί ένας σημαντικός προϊστορικός οικισμός,το γραφικό φυσικό λιμάνι ‘’Πόρτο Κουφό’’ καθώς και το κάστρο της αρχαίας Τορώνης στον ομώνυμο λόφο της. Το ‘’Πόρτο Κουφό’’ είναι ένας όρμος στο νοτιοδυτικό άκρο της Σιθωνίας ο μυχός του οποίου αποτελεί ένα φυσικό μικρό λιμάνι και αποτελεί έναν από τους πιο ασφαλέστερους όρμους και αγκυροβόλια της Βορείου Ελλάδος.

Το κείμενο αντλήθηκε από το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΣΙΘΩΝΙΑΣ «Σιθωνία : Ένας προορισμός, χίλιες εικόνες…», έκδοση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σιθωνίας.