Σάρτη - Ενωμένη Δυνατή Σιθωνία
461
page-template-default,page,page-id-461,page-child,parent-pageid-442,bridge-core-1.0.1,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Σάρτη

Η Σάρτη βρίσκεται στην ανατολική ακτή της χερσονήσου της Σιθωνίας και αποτελεί προσφυγικό χωριό. Εκτείνεται κατά μήκος μιας από τις μεγαλύτερες παραλίες της Σιθωνίας και σε μικρό βάθος από αυτήν. Πιθανότατα στη θέση της βρισκόταν η αρχαία ομώνυμη πόλη, μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας, την οποία αναφέρει ο Ηρόδοτος ως μέρος από όπου πέρασε ο Ξέρξης.

Το σημερινό χωριό της Σάρτης ιδρύθηκε από πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο χωριό έπειτα από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Έλληνες πρόσφυγες διωγμένοι από το μικρό νησί Αφησιά (Οφιούσα κατά την αρχαιότητα) που βρίσκονταν στην θάλασσα του Μαρμαρά, αποφάσισαν τον Δεκέμβριου του 1924, να ιδρύσουν ένα από τα 27 καινούργια χωριά της Χαλκιδικής, μια νέα πατρίδα με το νοσταλγικό όνομα της παλιάς, την Νέα Αφησιά.

Η Σάρτη σήμερα αποτελεί έναν τόπο ευλογημένο με 1.156 κατοίκους (απογραφή 2011) στην ανατολική άκρη της χερσονήσου της Σιθωνίας του νομού Χαλκιδικής. Περιβάλλεται από το καταπράσινο βουνό Ντραγουντέλη και αποτελεί τουριστικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Σιθωνίας. Ο ορεινός όγκος του Αγίου Όρους από όπου ξεπροβάλλει ο ήλιος προσφέρει από το μικρό λιμανάκι της Σάρτης ένα υπέροχο θέαμα.

Από την απέραντη παραλία που απλώνεται μπροστά από το χωριό μέχρι και την ακτή του «Αρμενιστή» προς τον Άγιο Νικόλαο ξεχωρίζουν για την απαράμιλλη ομορφιά τους η ακτή ‘’Αχλάδα’’, το «Πλατανίτσι» και οι «’Καβουρότρυπες» με μεγάλη επισκεψιμότητα το καλοκαίρι.

Ιδιαίτερη ιστορική σημασία έχει για τη Σάρτη το «Μετόχι’, το «σπίτι» που φιλοξένησε τους πρώτους πρόσφυγες από την Αφησιά. Ήταν ένα μοναστηριακό συγκρότημα που κατασκευάστηκε από την μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους και λειτούργησε ως μοναστήρι μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Αριστερά του ‘’Μετοχιού’’, σε ένα μικρό ύψωμα συναντάμε το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου όπου κάθε χρόνο στη γιορτή του πραγματοποιείται πανήγυρη και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το κείμενο αντλήθηκε από το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΣΙΘΩΝΙΑΣ «Σιθωνία : Ένας προορισμός, χίλιες εικόνες…», έκδοση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σιθωνίας.