Νικήτη - Ενωμένη Δυνατή Σιθωνία
451
page-template-default,page,page-id-451,page-child,parent-pageid-442,bridge-core-1.0.1,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Νικήτη

Η Νικήτη με 2789 κατοίκους σήμερα (απογραφή του 2011), οι οποίοι δεκαπλασιάζονται κατά τη θερινή περίοδο έχει εξαπλωθεί σε μεγάλη έκταση, ενώ ο παραδοσιακός οικισμός κατοικείται από ελάχιστους ντόπιους και αρκετούς Θεσσαλονικείς και αλλοδαπούς κατοίκους που αγόρασαν και αναπαλαίωσαν τα παλιά σπίτια του οικισμού. Ο συνολικός οικισμός, παλιός και νέος, εντάσσεται σε ένα πολύ εκτεταμένο ρυμοτομικό σχέδιο, το οποίο καταλαμβάνει 3000 στρέμματα ως οροθετημένος οικισμός. Αποτελεί έδρα του Δήμου Σιθωνίας με το σχέδιο ‘’Καλλικράτης’’ και είναι το πρώτο σε παραγωγή μελισσοκομικό χωριό της Ελλάδας.

Σημαντικά αξιοθέατα αποτελούν ο παλιός οικισμός με σπίτια κτισμένα από το 1830 και μετά, τα περισσότερα αναπαλαιωμένα στη σημερινή τους μορφή, ο ενοριακός ναός του Αγίου Νικήτα και το παλιό Δημοτικό σχολείο, σήμερα Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο με μοναδική θέα προς την παραλία και μαγευτικό ηλιοβασίλεμα με φόντο τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα και από τους πιο αξιόλογους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου Σιθωνίας η παλαιοχριστιανική τρίκλιτη βασιλική του Σωφρονίου. Κτίσμα που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 5ου αι. μ.Χ., συγκροτεί ένα μεγάλο παλαιοχριστιανικό συγκρότημα με υπέροχα ψηφιδωτά.

Η ακτογραμμή της Νικήτης διαγράφει περίπου 25 χιλιόμετρα περιλαμβάνοντας μερικές μοναδικές παραλίες όπως η παραλία του Αγίου Ιωάννη, η μικρότερη σε έκταση στα δυτικά της παραλία με το μικρό νησάκι ‘’Καστρί’’, της ‘’Κοβιού’’, της ‘’Καλόγριας’’, των ‘’Σπαθιών’’ και στην περιοχή ‘’Λαγόμαντρα’’.

Το κείμενο αντλήθηκε από το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΣΙΘΩΝΙΑΣ «Σιθωνία : Ένας προορισμός, χίλιες εικόνες…», έκδοση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σιθωνίας.