Νέος Μαρμαράς - Ενωμένη Δυνατή Σιθωνία
455
page-template-default,page,page-id-455,page-child,parent-pageid-442,bridge-core-1.0.1,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Νέος Μαρμαράς

Ο Νέος Μαρμαράς είναι μια κωμόπολη του Δήμου Σιθωνίας κτισμένη στη δυτική ακτή της χερσονήσου, πάνω σε τρεις λόφους, κοντά στο ορεινό συγκρότημα  Ίταμος ή Ντραγουντέλης. Ιδρύθηκε επίσημα σαν οικισμός την 1η  Αυγούστου 1924 από πρόσφυγες, καταγόμενους από το νησί Μαρμαράς και την Προικόνησο  στην Προποντίδα σε μια μαγευτική σήμερα τοποθεσία – τότε έλος – στην περιοχή του μετοχιού της μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους. Αναγνωρίστηκε ως κοινότητα το 1926. Βόρεια του σημερινού χωριού βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός του Παρθενώνα που από πολλές ιστορικές πηγές, κυρίως βυζαντινές, αναφέρεται ήδη από τον 10ο αιώνα. Η κοινότητα του Παρθενώνα καταργήθηκε το 1970, το χωριό εγκαταλείφθηκε και οι παλιοί κάτοικοί του πολιτογραφήθηκαν στο Ν. Μαρμαρά. Η σπάνια αρχιτεκτονική και οικιστική του συγκρότηση και τα καλντερίμια του παραδοσιακού αυτού οικισμού, διατηρούν ατόφια την φυσιογνωμία του χωριού του περασμένου αιώνα.

Το Δημοτικό Διαμέρισμα του Ν. Μαρμαρά που περιλαμβάνει και τον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα που απέχει απ` αυτόν πέντε χιλιόμετρα, αριθμεί σήμερα 3352 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και απέχει από τη Θεσσαλονίκη 118 χιλιόμετρα και από τον Πολύγυρο 55. Διαθέτει πολλά μικρά ξενοδοχεία αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια που λειτουργούν κυρίως κατά τους θερινούς μήνες αλλά και πλωτό λιμάνι που φιλοξενεί μικρά σκάφη ενώ για άλλα γιοτ προσφέρεται η ιδιωτική μαρίνα του Πόρτο – Καρράς. Συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη θάλασσα με το βουνό, τη διασκέδαση με τον ρομαντικό περίπατο και την ελληνική με την ευρωπαϊκή κουζίνα.

Φανταστικές οι περιπατητικές διαδρομές προς το βουνό ‘’Ίταμος’’ ή ‘’Ντραγουντέλης’’ και υπέροχες οι δαντελωτές παραλίες σε όλη την ακτογραμμή από το ξενοδοχειακό συγκρότημα του ‘’Πόρτο-Καρράς’’ μέχρι την ακτή ‘’Αζάπικο’’. Ξεχωρίζουν για την απαράμιλλη ομορφιά τους  οι παραλίες της Αγίας Κυριακής και της Αγίας Ελένης με θέα το νησάκι ‘’Κέλυφος’’, το ‘’Λαδαριό’’ και η περιοχή με τα ‘’Σπαλαθρονήσια’’.

Το κείμενο αντλήθηκε από το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΣΙΘΩΝΙΑΣ «Σιθωνία : Ένας προορισμός, χίλιες εικόνες…», έκδοση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σιθωνίας.