Μεταγγίτσι - Ενωμένη Δυνατή Σιθωνία
459
page-template-default,page,page-id-459,page-child,parent-pageid-442,bridge-core-1.0.1,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Μεταγγίτσι

Στο βόρειο άκρο του Δήμου Σιθωνίας και σε υψόμετρο 150 μέτρα από τη θάλασσα, είναι κτισμένο το Μεταγγίτσι, ένα από τα νεότερα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου, αφού αναγνωρίστηκε ως αυτόνομη κοινότητα από το Ελληνικό κράτος μόλις το 1920.

Με τους 800 περίπου μόνιμους κατοίκους αποτελεί σήμερα, ιδιαίτερα μετά την κατασκευή του νέου δρόμου που το συνδέει με τη Μεταμόρφωση, συγκοινωνιακό κόμβο βορρά και νότου της Χαλκιδικής και πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες του Δήμου Σιθωνίας. Στο Μεταγγίτσι, τις ξεχωριστές ντόπιες παραδοσιακές συνταγές των κατοίκων θα συναντήσουμε, το ίδιο καλομαγειρεμένες και στα οικογενειακά γραφικά ταβερνάκια του. Ονομαστό επίσης το χωριό για τα πολλά ξωκλήσια και τα πανηγύρια του με το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία να δεσπόζει στο τέλος της ανηφόρας, στο δρόμο για τη Μεταμόρφωση, με καταπληκτική θέα το σύμπλεγμα των νησιών της Βουρβουρούς.

Καταπληκτικές και αξέχαστες διαδρομές είναι για τον επισκέπτη στην περιοχή του ποταμού Χαβρία, ιδίως κοντά στον Διονυσιάτικο μύλο, καθώς και στην ‘’Τουρκόβιγλα’’ με θέα όλο τον κόλπο του Σιγγιτικού και τον Άθωνα. Στο μυχό του Σιγγιτικού κόλπου, στο δρόμο για τα Πυργαδίκια, βρίσκονται οι πεντακάθαρες ακτές Κορτήρι και Ελαιώνας.

Το κείμενο αντλήθηκε από το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΣΙΘΩΝΙΑΣ «Σιθωνία : Ένας προορισμός, χίλιες εικόνες…», έκδοση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σιθωνίας.