Άγιος Νικόλαος - Ενωμένη Δυνατή Σιθωνία
457
page-template-default,page,page-id-457,page-child,parent-pageid-442,bridge-core-1.0.1,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος αποτελεί ένα από τα έξι χωριά του Δήμου Σιθωνίας. Απέχει 111 περίπου χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 47 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο. Είναι ένας τόπος προικισμένος με σπάνιες φυσικές καλλονές, που συνδυάζει απίθανα το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο του πεύκου. Με ακτές τριάντα και πλέον χιλιομέτρων, με πανέμορφους γραφικούς κολπίσκους, καθαρές αμμουδιές και πεντακάθαρα νερά αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι του Δήμου Σιθωνίας. Από τις πολλές ενδιαφέρουσες περιοχές ο Όρμος Παναγίας που αποτελεί και το φυσικό λιμάνι του Αγίου Νικολάου, η τουριστική καρδιά του Αγίου Νικολάου, η ‘’Βουρβουρού’’και οι παραλίες ‘’Πύργος’’, το ‘’Λιβροχιό’’, η ‘’Ακτή Σαλονικιού’’, το ‘’Λαγονήσι’’, το ‘’Λιβάρι’’ κ.λ.π.

Οι 1895 μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την ελαιοκομία, τη μελισσοκομία, την αλιεία, τον τουρισμό. Το χωριό έχει ιδιαίτερη παράδοση στην παραγωγή καλού κόκκινου κρασιού (καλλιεργείται κυρίως η κόκκινη αρχαία ποικιλία ‘’Λημνιό’’) και τσίπουρου.

Στο παραδοσιακό χωριό του Αγίου Νικολάου μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει μια ρομαντική βόλτα στα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια του και να θαυμάσει τα παραδοσιακά σπίτια του 19ου αιώνα που αποτελούν δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Μπορεί επίσης να επισκεφθεί τις κεντρικές εκκλησίες του Αγ. Γεωργίου και της Αγ. Παρασκευής, καθώς και τα ξωκλήσια του Αγ. Νικολάου, του Αγ. Γεωργίου και τον ναό της Παναγίας στον ομώνυμο όρμο.

Το κείμενο αντλήθηκε από το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΣΙΘΩΝΙΑΣ «Σιθωνία : Ένας προορισμός, χίλιες εικόνες…», έκδοση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σιθωνίας.